Blog

 

 
Jak vybrat dámské hodinky?
Jak vybrat dámské hodinky?

Hodinky jako dárek? Je třeba si říct, že hodinky už dávnou nejsou pouze výsadou mužů. Jsou perfektním dárkem i pro ženy. Ženy rády obměňují doplňky jako jsou šperky, kabelky nebo pásky. Proč nepřidat do sbírky i hodinky, které často poslouží jako krásný šperk, který dlouho vydrží a nikdy nevyjde z módy? Přestože ženy jsou vybíravé a každá má jiný vkus, nový kousek do šperkovnice je vždy trefou do černého. Rádi vám poradíme tak, aby byl pro vás výběr co nejjednodušší!

Výběr podle stylu oblékání

Elegantní styl

Vždy vkusně oblečená? Do kostýmů, šatů, sukní či elegantního svetru? Rozhodně neuděláte chybu, pokud budete hledat v elegantních hodinkáchHlavním rysem elegantních dámských hodinek bývá propracovaná jednoduchost s jemným slavnostním nádechem. Platí, že čím méně je barev a funkcí na hodinkách, tím jsou elegantnější. Hodí se především ke společensky laděnému outfitu. Bývají zpravidla decentní a neomšelé. Jistě neuděláte chybu ani u hodinek, které mají jednoduché kamínkové zdobení.

Módní městský styl

Vždy se drží aktuálních trendů, ať už jde o nejnovější džíny nebo kombinuje tenisky s šaty? Dámské módní hodinky budou vždy odrazem aktuálních trendů v režii největších módních domů. Jsou určeny pro ty, které chtějí být v centru dění, být vidět a cítit se šik. Módní hodinky se pro svoji rozmanitost a cenovou dostupnost hodí na každodenní i společenské nošení. Často je zdobí výrazné barvy, loga, kamínky nebo dokonce obrázky. Nejpopulárnější výrobci hodinek v módním stylu jsou Michael KorsEmporio Armani a Armani ExchangeDaniel Wellington a další.

Romantický typ

Ještě ji nikdy nikdo neviděl v kalhotách a vždy nosí pouze ženské a romantické kousky plné pastelových barev? Hledejte hodinky v pastelových odstínech, které nemají desítky funkcí. Jednoduchost a krása bude v tomto případě to stěžejní. Podívejte se na hodinky s květinovými vzorky nebo třeba na značku Olivia Burton, která je pro tento styl přímo stvořená!

Sportovní typ

Sportovní a pohodlné oblečení je její doménou? Omrkněte naše sportovní hodinkyChodí si zaběhat a i na rande s nejmilejším si nejradši oblékne oblíbené jeansy s teniskami? Miluje-li sport, nahlédněte například do nabídky dámských sportovní hodinek Casio Baby-G či Casio G-Shock. Sportovní typ ženy jistě ocení funkce jako jsou stopky, alarm, bluetooth nebo krokoměr.

Extravagantní typ

Nemá ráda nudu a šeď? Extravagantní typ ženy si rád dopřeje výrazné a osobité kousky v šatníku, které podtrhnou její jedinečný styl. Volte modely s neobvyklým designem, třeba s výraznými velkými ciferníky nebo jasnými barvami řemínku. Nešlápnete vedle ani s různobarevnými kamínky aplikovanými na hodinkách. Podívejte se na hodinky od značky Philipp Plein nebo Versace a nechte inspirovat jejich nezaměnitelným extravagantním stylem.

Výběr dámských hodinek dle šperků

Ve stylech se nevyznáte, ale pamatujete si, jaké šperky ráda nosí? Dokážete je sladit? V tom případě rozhodně nešlápnete vedle. V první řadě se zaměřte na barvu šperků. Pokud žena nosí zlaté šperky, určitě k nim volte zlaté hodinky a naopak. Většina žen má již svou oblíbenou barvu a tu nerada mění. Pokud ovšem nosí šperky zlaté i stříbrné, budou perfektní volbou hodinky v dvoubarevné kombinaci zlatá-stříbrná, které pak může kombinovat ke všemu. 

Stejné pravidlo uplatněte i na kamínky a zdobení. Pokud nosí jednoduché šperky bez kamínků, volte také jednoduché hodinky, které nejsou tolik zdobené. K výrazným šperkům se naopak nebojte zvolit hodinky s kamínky, výrazným zdobením nebo sytější barvou, které u ženy vyniknou.

Výběr podle příležitosti

Hodinky pro každodenní nošení, na společenské události nebo ke speciální příležitosti? Na každou událost se samozřejmě hodí jiný typ hodinek a ještě před koupí se zamyslete, kam bude žena hodinky nejčastěji nosit

Hodinky pro každodenní nošení

Vaše žena touží po univerzálních hodinkách, které bude nosit každý den? Neuděláte chybu s hodinkami s kvalitním koženým nebo ocelovým řemínkem, který jsou stálicí a hodí se téměř ke všemu. Volte hodinky v základních barvách, které se hodí ke všemu - zlatá, stříbrná, černá nebo třeba podle oblíbené barvy. V tu chvíli bude jasné, že hodinky se budou hodit ke většině outfitů ženy. Je dobré, aby byly hodinky opatřeny kvalitnějším safírovým sklíčkem, které se nepoškrábe tak snadno a hodinky tedy budou jako nové ještě spoustu let. 

Společenské události

Do společnosti, na důležitou schůzku nebo do divadla? Znovu bychom doporučili hledat v elegantních hodinkách nebo hodinkách přímo určených ke společenským událostem. Zapomeňte na sportovní nebo extravagantní styl, který by mohl přitahovat až moc velkou pozornost a ke společenským outfitům by se nehodil.

Ženy a hodinky

Jak už bylo zmíněno, hodinky už dávnou nejsou pouze výsadou mužů. Hodinky milují i ženy a vnímají je jako cenný doplněk svého outfitu. Přestože ještě v minulém století se značky zaměřovaly téměř výhradně na muže a dámské hodinky byly v podstatě pouze stejné hodinky, zmenšené na dámskou ruku, doba se změnila a ani ženy už nejsou opomíjeny. Vývoj je sice pomalý, ale dnes už najdeme i ženy – sběratelky hodinek. Výrobci se tomuto trendu přizpůsobují a do svých řad přijímají i návrhářky, které mají na starost právě dámské kolekce a dokáží se přesně přizpůsobit ženským potřebám.

V současnosti najdeme i hodinářské značky, které se zaměřují výhradně na hodinky pro ženy. V těchto hodinkách naleznete kombinaci módy, ale i funkcí jako je chronograf, kalendář, stopky a podobně. Pokud chcete jít s výběrem hodinek opravdu do hloubky, nezapomeňte zvážit ani následující parametry:

Značka nebo vzhled?

Jak by měly hodinky sedět k outfitu nebo příležitosti jsme si již řekli. Je ale pro ženy důležitá i známá značka? Pro některé samozřejmě ano. Každá žena nepotřebuje sice hodinky luxusní značky, ale že by to byl špatný dárek? O tom jsme ještě neslyšeli. V tomto směru je nutné ženu znát. Některou potěšíte hodinkami od neznámého návrháře, který má ale zcela výjimečné hodinky, jinou zase luxusní značkou, kterou může dát na obdiv. Zeptejte se tedy sami sebe, zda si žena na značky potrpí.

Jaký tvar hodinek zvolit?

Dalším nemalým detailem je tvar pouzdra hodinek. Oválné, kulaté nebo dokonce hranaté hodinky? Kulatým tvarem samozřejmě nic nezkazíte a je to zaručená klasika. Některé ženy mají ale ve své kolekci již širokou škálu hodinek s kulatým pouzdrem a jiný tvar rozhodně nebudou čekat! Nicméně i zde je ideální se zamyslet, zda má žena ráda změny a chce něco „jiného“ a ne tak obvyklého. Oválné hodinky bývají velice elegantní a ty hranaté naznačují extravaganci a pánský styl.

tvary-hodinek

Jakou velikost?

Pozor! Ne každá žena chce mít hodinky s malým ciferníkem nebo naopak hodinky téměř v pánském stylu. Na malé něžné ruce se budou vyjímat hodinky spíše menších velikostí, pokud tedy žena neholduje extravagantnímu stylu. Naopak na větším zápěstí by se malé hodinky ztratily. Dávejte tedy pozor na velikost pouzdra hodinek, které se běžně pohybuje od 22 mm do 34 mm. V poslední době u nás ale mnoho žen poptává pánské hodinky, protože hodinky s opravdu velkými ciferníky jsou aktuálně velmi módní. 

S páskem si již poradíme. Velikost ženského zápěstí se standardně pohybuje od 14 do 17 cm a pokud se vám podaří zápěstí nenápadně změřit, hodinky vám rádi zkrátíme.

Jaký materiál?

Nejčastěji používaným a také nejoblíbenějším materiálem je nerezová ocel, která má mnoho barevných možností. V současné době jsou na trhu i hodinky keramické, které se jen tak nepoškrábou a jsou hypoalergenní. Pokud má žena citlivou pokožku a přesto by měla ráda hodinky s kovovým efektem, nepřehlídněte hodinky Boccia, které jsou vyrobeny ze 100% čistého titanu.

Materiál, z něhož jsou hodinky vyrobeny, má klíčový vliv na jejich výkon, odolnost, estetiku a cenu. Níže jsou podrobněji popsány běžné materiály používané při výrobě dámských hodinek, s přihlédnutím k definici výhod i nevýhod toho kterého materiálu.

1. Nerezová ocel

Nerezová ocel je oblíbeným materiálem v hodinářském průmyslu díky své vysoké odolnosti a estetickému vzhledu. Je to slitina železa, chromu, niklu a v některých případech molybdenu, která je navržena tak, aby odolávala korozi a rezivění. U žen není tento materiál preferovaný, ač patří k nejodolnějším za dobrou cenu.

Výhody:

  • Odolnost: Extrémní odolnost vůči korozi a rezivění, což zajišťuje dlouhou životnost hodinek.
  • Hypoalergenní: Vhodná pro osoby s citlivou pokožkou, nevyvolává alergické reakce.
  • Estetika: Lesklý a moderní vzhled, který se snadno kombinuje s různými módními styly.

Nevýhody:

  • Váha: Může být relativně těžká, což některé uživatele může obtěžovat při delším nošení.
  • Poškrábání: Ačkoli je odolná, povrch se může poškrábat, zejména při hrubším zacházení či vystavení oděru.

2. Titan

Titan je materiál lehký, ale velmi pevný kov, který se v hodinářství využívá kvůli svým výjimečným vlastnostem. Je to biokompatibilní materiál, který je také velmi odolný vůči korozi. Právě titan často převáží na svou stranu ženy, které hledají vlastnosti a vzhled kovu, přitom však lehkost a odolnost.

Výhody:

  • Lehkost: Jeho nízká hmotnost zajišťuje vysoký komfort při nošení, ideální pro dlouhodobé nošení.
  • Odolnost vůči korozi: Titanové hodinky se hodí pro nošení v různých prostředích, včetně morsky vodě.
  • Pevnost: Velmi vysoká pevnost a odolnost proti mechanickému poškození.

Nevýhody:

  • Cena: Vyšší cena v porovnání s nerezovou ocelí.
  • Poškrábání: Povrch titanu může být poškrábán, napříč lepším vlastnostem než nerezová ocel.

3. Keramika

Keramika je moderní materiál v hodinářství, známý svou lehkostí a extrémní odolností proti škrábancům. Je to nekovový, neorganický materiál, který je tvrdý a křehký.

Výhody:

  • Odolnost proti škrábancům: Téměř imunní vůči škrábancům, což udržuje hodinky dlouho jako nové.
  • Hypoalergenní: Keramika je velmi dobře snášena i osobami s citlivou pokožkou.
  • Estetická variabilita: Nabízí jedinečné textury a barvy, které mohou být přizpůsobeny pro různé styly.

Nevýhody:

  • Křehkost: Mohou prasknout nebo se rozbít při silném úderu nebo pádu.
  • Cena: Obvykle dražší než tradiční materiály jako nerezová ocel.

4. Zlato (žluté, bílé, růžové)

Zlato je tradiční a luxusní materiál používaný v hodinářství po staletí. Je ceněno pro svůj bohatý vzhled a dlouhodobou hodnotu.

Výhody:

  • Prestiž: Zlato přidává hodinkám na luxusu a statusu.
  • Investice: Hodinky ze zlata mohou představovat dobrou investici, protože zlato si udržuje nebo zvyšuje svou hodnotu.

Nevýhody:

  • Cena: Vysoká cena, která může být mimo rozpočet mnoha kupujících.
  • Odolnost: Zlato je měkčí kov, snadno se poškrábe a může se deformovat pod tlakem.

5. Kůže (řemínek)

Kůže je tradiční materiál používaný pro řemínky hodinek, oblíbený pro svůj klasický vzhled a pohodlí při nošení. Může pocházet z různých zvířat a být různě zpracována pro různé textury a odolnosti.

Výhody:

  • Komfort: Kůže je měkká, ohebná a přizpůsobí se tvaru zápěstí, což zvyšuje pohodlí.
  • Vzhled: Přidává tradiční a elegantní vzhled, vhodný pro formální i neformální příležitosti.

Nevýhody:

  • Péče: Vyžaduje pravidelnou údržbu, aby se předešlo poškození a opotřebení.
  • Odolnost: Kůže není vhodná pro nošení ve vodě a může se poškodit potem.

Jaká barva?

Poslední a také velice důležitou vlastností je barva! Ta je pro ženy opravdu důležitá. Jak jsme již zmínili, pro ženu, která nosí zlaté šperky, volte zlaté hodinky a obráceně. Tím rozhodně nic nezkazíte a hodinky v těchto barvách se hodí jednoznačně ke každému outfitu. Co když ale vybíráte hodinky barevné? Pokud je žena světlejší typ, volte hodinky světlé. Na opálené pokožce zase vypadají dobře tmavé hodinky. Pokud si nejste jisti, volte raději jemné barvy, které mají všestranné využití ke každému outfitu. 

Při výběru hodinek si ženy často vybírají barvu podle svého osobního stylu, příležitosti, na kterou hodinky plánují nosit, nebo podle toho, co barva hodinek symbolizuje. Zde je přehled několika nejčastěji kupovaných barev dámských hodinek a jejich význam v barvomluvě:

1. Stříbrná

Barvomluva: Stříbrná barva je často spojována s moderností, sofistikovaností a čistotou. Je to barva, která odráží světlo a přináší jasný, osvěžující pocit. Stříbrné hodinky jsou ideální pro ženy, které hledají klasický a zároveň moderní vzhled.

2. Zlatá

Barvomluva: Zlato symbolizuje bohatství, luxus a úspěch. Tato barva je často vybírána ženami, které chtějí vyjádřit svůj status nebo přidat k svému vzhledu nádech elegance. Zlaté hodinky mohou být také vnímány jako projev tepla a pozitivní energie.

3. Černá

Barvomluva: Černá je barva síly, elegance a tajemství. Černé hodinky jsou univerzální a časově nezávislé, snadno se kombinují s různými outfity a jsou vhodné pro formální i neformální příležitosti. Vyjadřují rozhodnost a sofistikovanost.

4. Bílá

Barvomluva: Bílá symbolizuje čistotu, nevinnost a jednoduchost. Bílé hodinky jsou populární během letních měsíců a mohou být ideální pro ležérní nebo sportovní vzhled. Jsou svěží, veselé a poskytují čistý, nezatížený vzhled.

5. Růžová

Barvomluva: Růžová je často spojována s něhou, ženskostí a romantikou. Tato barva může být volbou pro ženy, které chtějí vyjádřit svou hravou, mladistvou stránku. Růžové hodinky jsou oblíbené pro jejich jemný a přívětivý vzhled.

6. Modrá

Barvomluva: Modrá představuje klid, stabilitu a důvěru. Je to barva, která má uklidňující účinek a je ideální pro ženy, které preferují klidný a vyrovnaný přístup k životu. Modré hodinky jsou vhodné pro každodenní nošení i pro formální situace, díky své flexibilitě a univerzálnosti.

7. Růžové zlato

Barvomluva: Růžové zlato je trendová varianta, která kombinuje luxus zlata s teplým, přívětivým nádechem růžové. Symbolizuje sofistikovanost a moderní luxus s nádechem romantiky. Hodinky v růžovém zlatě jsou oblíbené mezi ženami, které hledají něco unikátního a stylového.

Každá z těchto barev má svůj specifický význam a může ovlivnit, jak je vnímána osobnost nositelky. Výběr barvy hodinek může být také ovlivněn současnými módními trendy, osobními preferencemi nebo dokonce praktickými úvahami ohledně kombinovatelnosti s šatníkem.

Výběr dámských hodinek dle parametrů

Analogové, automatické nebo digitální hodinky? A jaké funkce by měly mít? Potrpí si obdarovaná i na technických specifikacích? Ruku na srdce - většina žen si nekupuje hodinky kvůli funkcím, ale kvůli vzhledu. Na funkce se tedy u dámských hodinek neklade takový důraz. Přesto, neopomíjejte některé základní parametry a funkce dámských hodinek.

Při výběru dámských hodinek je důležité vzít v úvahu několik klíčových parametrů, které ovlivňují nejen jejich vzhled, ale i funkčnost a trvanlivost. Níže naleznete podrobný průvodce, který vám pomůže vybrat hodinky, které nejen skvěle vypadají, ale jsou i praktickým doplňkem pro každodenní nošení i speciální příležitosti.

1. Pohon hodinek

Dámské hodinky lze rozdělit do několika kategorií podle typu pohonu:

  • Kvartové hodinky: Tyto hodinky jsou poháněny baterií a jsou velmi přesné a nízké na údržbu. Ideální pro ženy, které hledají spolehlivost bez potřeby častého nastavování.
  • Mechanické hodinky: Tyto hodinky jsou poháněny komplikovaným mechanismem pružin a ozubených koleček. Vyžadují pravidelné natahování (manuální nebo automatické), ale jsou vysoce ceněny pro svou řemeslnou kvalitu a estetickou hodnotu.
  • Solární hodinky: Ekologická volba, která využívá sluneční energii pro nabíjení baterie. Skvělá možnost pro ekologicky smýšlející uživatele.

2. Materiál pouzdra a řemínku

  • Nerezová ocel: Je populární pro svou odolnost a hypoalergenní vlastnosti. Je ideální pro každodenní nošení.
  • Keramika: Nabízí unikátní vzhled a je velmi odolná proti škrábancům. Keramické hodinky jsou lehké a pohodlné na nošení.
  • Drahé kovy jako zlato nebo platinu: Tyto materiály přidávají hodinkám na luxusu a jsou často vybírány pro speciální příležitosti.
  • Kůže: Klasická volba pro řemínek, která dodává hodinkám elegantní a tradiční vzhled. Je důležité vybrat kvalitní kůži, která vydrží dlouhou dobu.

3. Vodotěsnost

Vodotěsnost je zásadní parametr, zejména pokud hodláte hodinky nosit každý den.

  • Základní odolnost proti vodě: Hodí se pro každodenní nošení a vydrží stříkající vodu.
  • Vodotěsnost do 50 metrů: Hodinky, které se hodí pro plavání v mělkých vodách.
  • Vodotěsnost do 100 metrů a více: Tyto hodinky jsou vhodné pro potápění a další vodní sporty.

4. Sklo hodinek

  • Minerální sklo: Odolné proti poškrábání a je cenově dostupnější.
  • Safírové sklo: Extrémně odolné proti škrábancům a je ideální pro luxusní hodinky, které mají sloužit na delší dobu.

5. Funkce a komplikace

  • Datumovka: Umožňuje zobrazit datum na ciferníku.
  • Chronograf: Umožňuje měření časových intervalů, ideální pro sportovní užití.
  • GMT/zobrazování více časových zón: Užitečné pro ženy, které často cestují.
  • Fáze měsíce: Atraktivní vizuální funkce pro milovnice nebeských jevů.

6. Stylové preference

Nakonec je důležité, aby hodinky odpovídaly osobnímu stylu a preferencím. Moderní, minimalistický design může být vhodný pro pracovní prostředí, zatímco více zdobené a s drahými kameny incrustované hodinky mohou být rezervovány pro večerní nošení.

Výběr hodinek je také o osobním vkusu a stylu. Důležité je, aby se hodinky líbily a byly příjemné na nošení. Vždy se ujistěte, že hodinky, které vybíráte, jsou od renomovaného výrobce s dobrou zárukou a servisním zázemím.

Osobní dotek a vzkaz

A co je ještě lepšího, než mít hodinky, které sednou nejen stylu, ale jsou skutečně unikátní a odlišují se od ostatních? Právě to je možné díky gravírování. Gravírování na hodinky přidává osobní dotek. Můžete si nechat vygravírovat jméno, významné datum, citát nebo jinou osobní zprávu, která má význam. Tím se hodinky stávají jedinečným předmětem, který bude každý den těšit a připomínat něco důležitého.

Nezoufejte, pokud ani tak hodinky nebudou přivítány zrovna s potěšením, do 30 dnů je můžete vrátit nebo vybrat jiné!

Číst článek
Přivážíme do Česka novou bláznivou značku - Nubeo!
Přivážíme do Česka novou bláznivou značku - Nubeo!

MEZI MOŘEM A VESMÍREM

Chcete mít hodinky, které jen tak někdo nemá? Bláznivé a unikátní?

Ačkoli člověk může tvrdit, že dobyl pevninu na Zemi, je překvapením, že skutečně bylo zmapováno pouze 5 % oceánského dna. Nad námi, ve výšce 100 kilometrů nad mořem, leží Kármánova linie, která běžně představuje hranici mezi zemskou atmosférou a vesmírem. Člověk sotva pronikl do poznání vnějšího světa, který zůstává stejnou záhadou jako moře pod ním.

Nubeo je moderní švýcarský výrobce hodinek se sídlem v Basileji, který se při výrobě jedinečných hodinek inspiruje mořem a vesmírem. Každé hodinky Nubeo jsou definovány výkonem, funkčností a zároveň rozpoznatelným designem, který spojuje organické prvky s průmyslovými a vytváří skutečně jedinečnou expozici času.

Hodinky Nubeo vynikají na trhu luxusních hodinek spojením módního designu a špičkové technologie. Tyto hodinky, známé svým precizním zpracováním a odvážnou estetikou, jsou určeny moderním zákazníkům, kteří si uvědomují svůj styl. Nubeo je malá nezávislá společnost, kterou v roce 2003 založil energický a vášnivý španěl Ivan Castro.

Limitovaná edice NASA

Limitovaná edice hodinek Nubeo NASA Automatic s unikátním číslem je kompletně vybavena pro cesty do vesmíru. Hodinky se vyznačují kovaným rámečkem inspirovaným Měsícem, který připomíná, že NASA se postarala o objevení Měsíce člověkem. Limitovaná edice hodinek Apollo NASA, která se vyznačuje výdrží, charakterem a detaily, je epickou nositelnou oslavou přelomového okamžiku v lidském chápání a objevování vesmíru mimo planetu Zemi.

Limitovaná edice SPACE INVADERS

U příležitosti 45. výročí nejvýznamnějšího videoherního titulu všech dob představuje společnost Nubeo Watches ve spolupráci s firmou Taito sérii limitované edice hodinek, které oživují tuto zásadní videohru.

THE SPACE

Hodinky inspirované vesmírem. Dokonalý cit pro každou součástku vytváří hodinky, které odrážejí minulost i budoucnost vesmírných lodí. Objevte například kolekci Andromeda. Galaxie v Andromedě je nejbližší velkou spirální galaxií k té naší a zároveň nejjasnější galaxií, kterou můžete vidět. Je vzdálená 2,5 milionu světelných let a je také nejvzdálenější galaxií viditelnou pouhým okem ze Země.

 THE SEA 

Jednotlivé kolekce pojmenované po mořských živočiších nebo mořských strojích vás jistě osloví. Tyto kolekce jsou inspirovány například žralokem krátkoploutvým nebo mantou.  Jsou zaměřené na výkon při potápění. Plynulé linie umožňují vynikající přizpůsobení i impozantním proporcím. Jsou vyzbrojené inženýrstvím, které přináší nekompromisní výsledky.

Poznejte tuto značku a neuděláte chybu. Za každým kusem stojí příběh, který stojí za to prozkoumat!

Číst článek
Oslavte mezinárodní den šperků - 13.3.2024
Oslavte mezinárodní den šperků - 13.3.2024

Mezinárodní den šperků (International Jewelry Day) se slaví 13. března. Tento den je věnován šperkům, drahokamům a umělcům, kteří je tvoří. Šperky mají schopnost zastavit čas a v okamžiku, kdy se na ně díváme, vidíme pouze jejich krásu. Výroba jednoho kusu šperku vyžaduje mnoho lásky a péče. Na Mezinárodní den šperků si připomínáme a nosíme tyto křehké umělecké díla.

Historie Mezinárodního dne šperků není známa, ale lidé šperky používali jako ozdobu již od pravěku. V prehistorických dobách nosili šperky vyrobené z kamene, kostí a lastur. Postupem času se techniky zpracování kovů staly sofistikovanějšími a šperkařství se stalo stále dekorativnějším. V antickém světě bylo zvykem pohřbívat zemřelé s drahými kovy, aby jim sloužily v posmrtném životě. Drahokamy také symbolizovaly společenský status a postavení.

Šperky se staly stále nápadnějšími. Během renesance se zdokonalovaly techniky řezání drahokamů, což vedlo k většímu lesku kamenů a složitým smaltovaným zdobením. Lidé také nosili šperky jako symbol politické síly nebo náboženské příslušnosti. V 19. století se svět stále více unavoval z industrializace, a tak šperkaři začali vytvářet krásné ručně vyráběné kusy. Od té doby se umění šperkařství neustále posouvalo a dnes máme šperky vyrobené z různých materiálů, včetně textilu, papíru a plastu.

Co by nemělo chybět v žádné šperkovnici?

Každá žena by měla mít v šperkovnici několik klasických kousků, které jsou jako základní stavební kameny pro dokonalý outfit. Bez ohledu na aktuální trendy jsou tyto klenoty vždy vkusné a stylové. 

  1. Jednoduché náramky: Když vaše oblečení potřebuje něco navíc, jednoduchý náramek je vždy řešením. Stačí je přes manžety topů nebo košil nosit na odiv. Můžete je nosit samostatně nebo je kombinovat.

  2. Náušnice: Krásné náušnice jsou nezbytnou součástí outfitu, stanou se vaším každodenním doplňkem.

  3. Koktejlový prsten: Na speciální příležitosti byste měla mít několik elegantních koktejlových prstenů. I vaše oblíbené černé šaty mohou díky nim vypadat úplně jinak.

  4. Náhrdelník: Nic není tak snadné a stylové jako bílá košile se zajímavým náhrdelníkem.

  5. Perlový náhrdelník: Perly jsou vždy elegantní a nikdy nevyjdou z módy. Nosí se k různým příležitostem.

Toto jsou klasické kousky, které vám poslouží po celý život!

Číst článek
Jak správně pečovat o kožený řemínek?
Jak správně pečovat o kožený řemínek?

Kožený hodinkový řemínek je jeden z nejoblíbenějších druhů řemínků u hodinek. Je nejen praktický, ale také elegantní doplněk. Aby však zůstal v dobrém stavu a dlouho vydržel, je důležité mu věnovat důkladnou péči. V tomto článku se podíváme na jednoduché kroky, jak udržet kožený řemínek v perfektním stavu:

Otírejte řemínek suchým hadříkem

Jemně otřete přední a zadní stranu řemínku suchým hadříkem z mikrovlákna, abyste odstranili drobné nečistoty a špínu. Tento krok pomáhá zabránit poškrábání koženého povrchu. K otření můžete použít hadřík, který přikládáme ke každým hodinkám jako dárek. Otírání koženého řemínku by mělo nadcházet po každém odložení hodinek z ruky, aby došlo k odstranění potu z řemínku.

Čištění vlhkým hadříkem

Navlhčete hadřík z mikrovlákna (důkladně vyždímaný) a jemně otřete obě strany koženého řemínku, abyste odstranili silnější nečistoty. Vyvarujte se ponoření nebo stříkání vody přímo na řemínek! Tekutiny snižují životnost koženého řemínku. V žádném případě nedoporučujeme se s koženým řemínkem koupat, sprchovat nebo jej ponořovat do vody.

Čištění jemným mýdlem

Na hadřík naneste jemné mýdlo o velikosti hrášku. Krouživými pohyby umyjte řemínek od jednoho konce směrem dolů. V případě potřeby opakujte, abyste odstranili odolné skvrny, například stopy po potu. Nezapomeňte opláchnout zbytky mýdla: Další vlhkou utěrkou setřete zbytky mýdla z obou stran řemínku. Zbytky mýdla mohou poškodit kůži.Přes noc nechte kožený řemínek hodinek vyschnout. Položte jej na plocho, aby uschnul na vzduchu. Vyhněte se přímému slunečnímu záření nebo fénování. Urychlování procesu schnutí může způsobit vyblednutí, vysychání nebo praskání kůže.

Po každém nošení nezapomeňte kůži otřít měkkým hadříkem a jednou týdně použijte kondicionér na kůži či včelí vosk. Pravidelné čištění a ošetřování prodlouží životnost řemínku, udrží skvělý vzhled kůže a zabrání hromadění zápachu.

Číst článek
Nahoru
13 položek celkem