Historie značky Breitling

Kdo by neznal švýcarskou hodinářskou značku Breitling, která se specializuje na výrobu vysoce kvalitních chronografů a dalších luxusních hodinek? Víte, jak značka začínala a čím se stala legendou?

Prvopočátky hodinek Breitling

Příběh se začal psát roku 1884 zakladatelem Léonem Breitlingem ve městě Saint-Imier ve Švýcarsku. Tehdy čtyřiadvacetiletý Léon se rozhodl podnikat a otevřít si vlastní dílnu. Specializoval se na časoměrné přístroje, měřidla a nejrůznější chronometry. V té době díky rozvoji průmyslu byly tyto funkce stále žádanější. Breitling se od počátku zaměřoval na funkčnost a spolehlivost, což mu přineslo mnoho zákazníků a rozšíření výroby.

breitling - historie

Své podnikání roku 1892 přesunul do městečka La Chaux de Fonds, v té době centrum švýcarského hodinářství. Krátce po vypuknutí první světové války zemřel a rozvíjející se firmu převzal do svých rukou jeho syn Gaston. Ten vsadil na náramkové hodinky. V roce 1915 představil jedny z prvních náramkových hodinek s chronografem s ovládáním mimo korunku hodinek. Gaston bohužel nečekaně zemřel, a protože jeho syn byl na vedení firmy moc mladý, bylo mu pouze 14 let, v následujících 5 letech vedl firmu externí tým. Jakmile Willy vyspěl, ujal se vedení firmy s novými vizemi.

Přestože konkurence v té době byla již vysoká, Breitling si oblíbili piloti, kteří mohli v kabině letadla lépe sledovat zbývající čas do vyčerpání paliva. Breitling si tak brzy našel své místo v leteckém průmyslu. V roce 1936 začal dodávat přesné palubní hodiny pro letadla a v roce 1952 představil jeden z nejikoničtějších modelů – Navitimer. Tento model, vybaven otočnou lunetou, umožňoval pilotům provádět základní navigační výpočty a rychle se stal oblíbeným mezi leteckými profesionály. Navitimer je dodnes jedním z nejoblíbenějších modelů Breitlingu.

V roce 1962 se hodinky Breitling zúčastnily jedné z největších událostí v dějinách lidstva, když astronaut Scott Carpenter nosil model Navitimer Cosmonaute během svého letu na palubě lodi Aurora 7 v rámci programu Mercury. Tento model, vybavený 24hodinovým ciferníkem, byl speciálně navržen pro vesmírné lety, kde rozlišování mezi dnem a nocí nemá smysl.

V 70. letech čelil Breitling, stejně jako mnoho jiných tradičních hodinářských značek, tzv. quartzové krizi, kdy se do popředí dostaly levnější a přesnější quartzové hodinky. I tak Willy zůstával příznivcem staré školy. Bohužel kromě quartzové krize čelil také zdravotním problémům a jeho synové byli ještě natolik mladí, že se rozhodl firmu v roce 1979 prodat vizionářskému podnikateli Ernestu Schneiderovi. Byl nejen podnikatelem, ale také leteckým inženýrem, což dokonale zapadalo do leteckého zaměření značky. Firmu přestěhoval do Grenchenu, kde značka začala svůj nový život a v rodině Schneiderů po další čtyři dekády.

breitling01

Pod vedením Schneidera se Breitling v 80. a 90. letech zaměřil na modernizaci svých modelů a návrat k mechanickým hodinkám, čímž se mu podařilo získat zpět své místo na trhu. V roce 1984 byl představen model Chronomat, který se stal velmi populárním a znamenal významný návrat značky.

Dalším důležitým milníkem je také rok 2009, kdy firma po letech vývoje představila první vlastní strojek Breitling 01.

V roce 2017 byl Breitling prodán investiční společnosti CVC Capital Partners, která pokračuje v rozvoji značky pod vedením nového generálního ředitele Georgese Kerna. Breitling se dnes zaměřuje na modernizaci svých modelů, důraz na udržitelnost a ekologické materiály a také na rozšíření svého portfolia, které nyní zahrnuje i hodinky vhodné pro každodenní nošení, nejen pro profesionální použití. 

Hodinky značky Breitling jsou známé pro svou kvalitu, spolehlivost a řadu specifických výhod, které z nich činí oblíbenou volbu pro milovníky hodinek, piloty, potápěče a další profesionály i dnes.

Proč jsou hodinky Breitling oblíbené?

Přesnost a certifikace COSC

Breitling je jednou z mála hodinářských značek, která certifikuje všechny své hodinky jako chronometry prostřednictvím švýcarské oficiální kontrolní autority COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres). To zaručuje vysokou úroveň přesnosti a spolehlivosti, což je důležité pro profesionální použití, zejména v letectví. Každé hodinky Breitling jsou během výroby podrobovány až tisícem kontrol. 

Odolnost a kvalitní materiály

Breitling hodinky jsou konstruovány tak, aby vydržely i ty nejnáročnější podmínky. Používají vysoce kvalitní materiály, jako je nerezová antimagnetická ocel nebo titan. Mnohé modely mají také safírové sklíčko s antireflexní úpravou, které zvyšuje čitelnost a chrání ciferník před poškrábáním.

breitling02

Specializace na chronografy

Breitling je známý svými chronografy a mnohé z jejich modelů nabízejí pokročilé časoměrné funkce, které jsou užitečné pro piloty, potápěče a další profesionály, kteří potřebují přesné měření času. Patří mezi exkluzivní hodinářské výrobce, kteří mají svůj vlastní chronometrový strojek. Pro výrobu společnost Breitling postavila vlastní továrnu Breitling Chronométrie.

Design a styl

Breitling hodinky kombinují technickou preciznost s atraktivním designem. Značka nabízí širokou škálu stylů, od klasických až po moderní a sportovní modely. Mnoho hodinek má robustní vzhled, což je populární mezi těmi, kdo preferují odvážný a funkční styl.

Inovace a technologie

Breitling je průkopníkem v oblasti hodinářských technologií. Patří mezi první značky, které integrovaly do hodinek funkce jako automatický nátah nebo připojení Bluetooth v modelu Exospace B55, což kombinuje tradiční mechanické hodinky s moderními technologickými prvky.

breitling04

Nejdůležitější roky a události pro vývoj Breitlingu

1884 - Léon Breitling v Saint-Imier otevírá svou dílnu se specializací na výrobu chronografů a měřičů, přesných přístrojů pro sport, vědu a průmysl.

1892 - Přesun výroby do hodinářského města La Chaux de Fonds.

1914 - Firmu Breitling přebírá syn zakladatele Gaston Breitling.

1915 - Breitling představuje první náramkové hodinky s chronografem s ovládáním mimo korunku hodinek.

1934 - Willy Breitling, vnuk zakladatele, vyvíjí druhou nezávislou tlačítkovou funkci chronografu, která umožňuje oddělené funkce start, stop a reset.

1952 - Breitling uvádí na trh model Navitimer, který je vybaven otočnou lunetou s logaritmickým pravítkem pro letecké výpočty, což se stává ikonou pro piloty.

1962 - Hodinky Breitling Navitimer Cosmonaute se stávají prvními švýcarskými chronografy ve vesmíru, když je astronaut Scott Carpenter nosí během své mise Mercury-Atlas 7.

1979 - Ernest Schneider kupuje firmu Breitling, která se v té době potýkala s krizí způsobenou vzestupem quartzových hodinek.

1984 - Breitling uvádí na trh model Chronomat, který se stává symbolem oživení značky a je oblíbený zejména mezi leteckými profesionály.

1999 - Breitling získává certifikaci COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres) pro všechny své hodinky, čímž se stává jedním z mála výrobců, kteří toto prestižní označení nabízejí pro celý svůj sortiment.

2009 - Breitling představuje svůj první vlastní mechanický stroj s automatickým nátahem, Caliber B01, který se stává základem pro mnoho dalších modelů.

2013 - Breitling představuje Emergency II, první náramkové hodinky s vestavěným dvojitým osobním lokátorem, který je schopen vysílat nouzové signály na dvou různých frekvencích.

2017 - Společnost CVC Capital Partners kupuje majoritní podíl ve společnosti Breitling, což vede k modernizaci značky a rozšíření jejího produktového portfolia.

2018 - Breitling představuje nový směr s kolekcemi jako Navitimer 8 a premiérou nových butiků a konceptů zaměřených na moderní a sportovní design.

2020 - Breitling se zavazuje k udržitelnosti, představuje hodinky Superocean Heritage II s řemínkem vyrobeným z recyklovaných rybářských sítí a oznámí plány na snížení uhlíkové stopy.

2021 - Breitling rozšiřuje svou nabídku o Chronomat pro ženy, což je klíčová změna, protože značka tradičně cílila na mužskou klientelu.

Breitling si i nadále udržuje svou reputaci jako inovátor v oblasti hodinařiny, s výrazným zaměřením na přesnost, spolehlivost a styl. Značka pokračuje ve své tradici a zůstává synonymem pro luxusní hodinky s pevným spojením s letectvím, průzkumem a dobrodružstvím.

Breitling je více než jen výrobce hodinek; je to značka, která symbolizuje inovaci, odvahu a neustálý pokrok. S více než stoletou historií se Breitling stále řadí mezi špičku v oboru a je oblíbený jak mezi profesionály, tak mezi nadšenci do hodinek po celém světě.

Objevte i další značky hodinek.