Jak správně pečovat o sluneční brýle?

Proč si pořídit sluneční brýle?

Sluneční brýle nabízejí efektivní ochranu proti škodlivému ultrafialovému záření, které je jedním z hlavních faktorů vedoucích k poškození očí. UV záření může způsobit různé oční problémy, jako je katarakta, která je zakalením oční čočky vedoucí k snížení zraku, a makulární degenerace, což je poškození centrální části sítnice zodpovědné za ostré a detailní vidění. Také může způsobit fotokeratitidu, což je v podstatě spálení rohovky od slunce, což vede k bolestivému a nepříjemnému pocitu v očích. Sluneční brýle s ochranou 100% proti UVA a UVB záření mohou účinně tyto rizika minimalizovat.

Je důležité zvolit sluneční brýle, které mají jasné označení o úrovni UV ochrany, aby bylo zajištěno, že vaše oči jsou skutečně chráněny při vystavení slunci.

  1. Ochrana proti UV záření: Sluneční brýle s UV filtrem chrání oči před škodlivým ultrafialovým zářením, které může způsobit kataraktu, degeneraci makuly a další oční problémy.

  2. Prevence proti oslnění: Pomáhají snížit oslnění od slunce, což je zvláště užitečné při řízení nebo při sportovních aktivitách venku. To může vést k lepší viditelnosti a bezpečnosti.

  3. Ochrana před vnějšími vlivy: Brýle slouží jako fyzická bariéra, která chrání oči před větrem, prachem a malými částicemi ve vzduchu, což je užitečné ve městech nebo na venkovních akcích. Stejně tak je oceníte na pláži u vody.

  4. Snížení únavy očí: Pomáhají redukovat únavu očí způsobenou přílišným světlem. To je užitečné nejen venku na slunci, ale i na vodních plochách nebo v zimě při lyžování, kde se světlo odráží a je intenzivnější.

  5. Zvýšení komfortu a zlepšení vidění: Kvalitní sluneční brýle mohou zlepšit kontrast a vizuální pohodlí, což umožňuje jasnější a ostřejší vidění v jasných podmínkách.

  6. Módní doplněk: Kromě praktických výhod mohou sluneční brýle také doplnit váš styl a přidat vašemu vzhledu na zajímavosti. Jsou dostupné v mnoha stylech, tvarech a barvách. Benetton, Calvin Klein, Diesel, Guess, Christian Dior, Ray-Ban, Victoria's Secret a plno dalších světoznámých značek patří do šatníků milionů žen i mužů.

Pečlivá péče o sluneční brýle je zásadní pro udržení jejich funkčnosti a estetiky. Správný přístup k údržbě nejenže prodlužuje životnost brýlí, ale také zajišťuje, že budou účinně chránit vaše oči před škodlivým UV zářením. V tomto článku probereme různé aspekty péče o sluneční brýle a poskytneme tipy, jak je udržovat v co nejlepším stavu.

Vyčištění čoček

Čočky slunečních brýlí jsou náchylné k poškrábání a znečištění, které mohou snížit viditelnost a účinnost brýlí. Doporučujeme dodržovat následující kroky při jejich čištění:

  1. Nejprve odstraňte jemný prach a špínu pomocí foukání nebo použitím čistého mikrovláknového hadříku. Nikdy nezačínejte tření čoček bez předchozího odstranění prachu, který by mohl způsobit poškrábání.

  2. Pro čištění použijte speciální sprej na čočky nebo roztoky na bázi alkoholu. Nastříkejte roztok přímo na čočky nebo na mikrovláknový hadřík, nikoli na papírové ubrousky, které mohou čočky poškrábat.

  3. Po čištění nechejte čočky přirozeně uschnout nebo je jemně otřete čistým mikrovláknovým hadříkem. I zde platí - nepoužívejte papírové utěrky či "drsnější" látky.

slunecni-bryle-skladovani

Údržba rámu slunečních brýlí

Rám vašich brýlí může být vyroben z různých materiálů, jako je plast, kov nebo kombinace obou. Každý materiál vyžaduje specifickou údržbu.

  1. Plastové rámy: Čistěte je mýdlovým roztokem a vodou. Použijte jemnou houbu nebo hadřík, aby nedošlo k poškrábání povrchu. Po umytí rámy důkladně opláchněte a dosušte měkkým ručníkem. Nevystavujte plastové rámečky přímému slunci, horkému vzduchu či rozžhavěným radiátorům.

  2. Kovové rámy: Tyto rámy mohou korodovat, pokud jsou vystaveny vlhkosti. Po kontaktu s vodou je důkladně osušte a pravidelně aplikujte tenkou vrstvu silikonového oleje na šroubky a panty, aby zůstaly pohyblivé.

Jak skladovat sluneční brýle?

Správné skladování slunečních brýlí je klíčové pro zachování jejich kvality a funkčnosti. Zde je několik tipů, jak pečovat o sluneční brýle, aby vydržely co nejdéle v dobrém stavu.

  1. Používejte pouzdro: Vždy, když brýle nepoužíváte, uchovávejte je v pevném pouzdře. Toto pomůže chránit brýle před poškrábáním, prachem a potenciálním poškozením při nárazech. Měkké pouzdro může poskytnout ochranu proti prachu a škrábancům, ale pevné pouzdro je lepší volbou, zejména, pokud máte dražší sluneční brýle světových značek.

  2. Vyhněte se extrémním teplotám: Nenechávejte sluneční brýle v autě nebo na jiných místech, kde by mohly být vystaveny vysokým teplotám. Tento přístup může poškodit rámečky nebo způsobit poškození čoček. Taktéž chraňte brýle před velmi nízkými teplotami, které mohou způsobit, že materiál rámečků se stane křehkým. Nejhorší jsou pak tepelné výkyvy, zejména u plastových rámečků.

  3. Kontrolujte a upravujte: Pravidelně kontrolujte, zda nejsou šroubky na brýlích uvolněné, a případně je utáhněte. Pokud brýle sedí na obličeji příliš volně nebo příliš těsně, mohou být upraveny pro lepší komfort a funkčnost. Některé úpravy může provést optik. Pokud si nejste jistí, konzultujte vhodný postup se specialistou.

slunecni-bryle-obal

Hlavní typy slunečních brýlí

O jednotlivé typy slunečních brýlích se v základu pečuje velmi obdobně. V některých případech, třeba u polarizačních brýlí, je nutné používat speciální produkty či mnohem preciznější postupy.

  • Sportovní sluneční brýle: Odolné, často s gumovými nebo flexibilními rámečky a speciálními povrchovými úpravami proti poškrábání a zamlžení. Nutné je dát pozor právě na gumové části a připravit se na péči o speciální povrchovou úpravu čoček.

  • Módní sluneční brýle: Esteticky zaměřené, s důrazem na design a materiály, jako je kov nebo vysoce kvalitní plast. Často náchylnější na poškrábání či poškození - zejména loga značky na obroučkách či packách.

  • Polarizační sluneční brýle: Obsahují speciální filtry, které redukují oslnění odrazem slunečních paprsků.

  • Brýle s fotocitlivými čočkami: Automaticky ztmavují v závislosti na intenzitě světla.

Shrnutí péče o sluneční brýly

Na závěr si ještě jednou připomeneme jednotlivé body, jak pečovat o sluneční brýle.

  1. Čištění čoček: Používejte mikrovláknový hadřík a speciální roztok pro optiku. Vyvarujte se použití papírových ubrousků, které mohou čočky poškrábat.

  2. Skladování: Brýle uchovávejte ve speciálním pouzdře, aby byly chráněné před poškrábáním a zlomením. Nenechávejte brýle na přímém slunci (např. na palubní desce auta).

  3. Manipulace: Vždy se snažte brýle brát a skládat za obroučky, nikoli za čočky, aby se minimalizoval kontakt pokožky s čočkami. Důvodem jsou obsažené soli a agresivní látky v potu.

  4. Údržba rámečků: Pro čištění rámečků můžete použít jemné mýdlové roztoky. U kovových rámečků je možné použít i speciální přípravky na kovy, které zabrání korozivním procesům.

  5. Výměna čoček a opravy: V případě poškození čoček nebo rámečků se doporučuje obrátit se na profesionály. Samostatná výměna čoček nebo opravy rámečků může vést k dalším poškozením.

Investice času a úsilí do péče o vaše sluneční brýle vám může dlouhodobě ušetřit náklady na opravy nebo nákup nových brýlí. Dodržováním těchto jednoduchých kroků můžete zabezpečit, že vaše brýle budou nadále poskytovat potřebnou ochranu a pohodlí. Navíc pravidelná údržba a správné skladování pomohou zachovat jejich původní vzhled a funkčnost.