Jak vybrat hodinky?

Stále tápete, jak si vybrat v takovém nepřeberném množství modelů a značek své vysněné hodinky? Výběr hodinek může být skutečně náročný, zvláště když vezmeme v úvahu, že člověk si hodinky pořizuje průměrně jednou za 3-5 let. Takový nákup si proto zaslouží důkladné promyšlení a pečlivé zvážení všech možností.

Pokud se v hodinářských funkcích navíc orientujete jen těžko, výběr pro vás musí být ještě složitější a časově náročnější. Nenechte se ale odradit! Nebojte, zde jste na správném místě! Vše si jednoduše vysvětlíme, aby byl výběr zase o něco jednodušší a abyste se v nabídce hodinek lépe zorientovali.

Pomůžeme vám pochopit, jaké přednosti a úskalí mají různé typy hodinek, jejich funkce, výhody a nevýhody. A to vše pro to, abyste mohli učinit nejlepší rozhodnutí. Vysvětlíme, jaké jsou rozdíly mezi mechanickými, automatickými a quartzovými hodinkami, jaké materiály se používají na výrobu pouzder a řemínků, a které funkce by pro vás mohly být nejdůležitější. Tak neváhejte a pojďte se s námi ponořit do fascinujícího světa hodinek!

Pohon hodinek

Nejvýznamnější rozdíl mezi hodinkami je jednoznačně strojek. Je to srdce hodinek a každé je jiné. Každé má trošku jiná specifika, která by vás mohla zajímat. Základní rozdělení je na ručně natahované mechanické hodinky, automatické hodinky a quartz. Každý typ strojku má své specifické vlastnosti, klady a zápory.

Ručně natahované mechanické hodinky

Strojek mechanických hodinek je závislý na dodání energie ze strany uživatelů. Strojek je nutné natahovat pomocí korunky. Ve strojku je pružina, která se pravidelným nátahem udržuje v napnutém stavu. Strojek zůstává v provozu do té doby, než se pružina neodvine.

Výhodou je, že takový strojek nepotřebuje žádnou baterii, kterou je nitné po čase měnit a pohyb vteřinovky je plynulý. Samozřejmě to pro někoho může být i nevýhoda, protože hodinky je potřeba pravidelně natahovat a pokud je na pár dní odložíte, musíte je znovu nastavit, protože jejich chod se zastaví. Strojek je citlivý na nárazy a působení magnetických polí. Nejčastějším kámenem úrazu pro některé uživatele může být to, že hodinky nejsou dokonale přesné. Tolerance odchylky je několik sekund za den a jejich přesnost se může časem snižovat.

Hodinky s ručním nátahem však mají šarm a noblesu. Pokud si takové hodinky pořídíte, jistě vás chytí za srdce.  Mezi milovníky hodinek mají svou neotřesitelnou pozici.

hodinky-vyber-strojek

Automatické hodinky

Automatické hodinky jsou velmi podobné hodinkám s ručním nátahem. Energii ale získávají kromě nátahu z pohybu vaší ruky. Při jakémkoliv pohybu rukou nebo pouze při chůzi dochází k nátahu hodinek. Pokud byste tedy hodinky nikdy nesundali, hodinky se nikdy nezastaví a zároveň v nich nemusíte měnit baterii. Pokud hodinky nenosíte pravidelně, je vhodné je umístit do natahovače, který tento pohyb simuluje.

Výhodou je tedy absence baterie a zároveň není potřeba hodinky natahovat každý den jako ty s ručním nátahem. Sekundová ručička má plynulý pohyb.

Přestože automatické hodinky jsou v hodinářství to nejlepší, co můžete pořídit, u těchto hodinek nikdy nedosáhnete přesnosti jako u hodinek s baterií. Obvykle bývají také dražší.

Quartz hodinky

Nejrozšířenější variantou nabíjení hodinek je jednoduchá quartz baterie. Jsou přesné a cenově dostupné. Uvnitř hodinek naleznete vyměnitelnou baterii, která zaručuje přesnost a dlouhou živostnost hodinek. Ve srovnání s mechanickými hodinkami je tento pohon odolnější, proto je u většiny sportovních nebo outdoorových hodinek.

Malou nevýhodu můžeme spatřovat ve skákání ručičky, kterou u mechanických hodinek nenaleznete.

Hodinářské funkce

Kromě ukazatele času u některých modelů naleznete velkou spoustu hodinářských funkcí. Nejčastěji na hodinkách kromě času nalezneme také datum. Jedná se o většinou o číslo dne v měsíci, ale některé hodinky zobrazují i konkrétní den v týdnu nebo měsíc. Další funkcí může být alarm, měsíční fáze, indikátor rezervy chodu a další. Dnes se setkáte s nepřeberným množstvím funkcí. Od jednodušších až po ty náročné.

Nejčastější samostatnou funkcí je chronograf. Jedná se o časoměrný systém, který využijí především sportovci. Úkolem chronografu je měření časových úseků. Tuto funkci poznáte snadno, na hodinkách jsou často navíc 2-3 ciferníky a tlačítka na boku hodinek, které chronograf ovládají. Horní tlačítko zajišťuje start a stop měření a dolní tlačítko měření vynuluje. Některé chronografy doplňuje ještě tachymetr, který vám umožní na určitou vzdálenost spočítat rychlost či spotřebu paliva například při jízdě autem nebo letu letadlem.

Styly hodinek

Hodinky můžeme rozdělit do 3 základních stylů: Společenské neboli elegantní hodinky, sportovní hodinky a módní hodinky

Společenské a elegantní hodinky

Jedná se o hodinky, které se hodí do společnosti a ke slavnostnějšímu oblečení jako je například oblek. Rozhodně ale nešlápnete vedle, pokud je vezmete i ke klasickému oblečení. Tyto hodinky jsou jednoduché, většinou u nich nenajdete desítky funkcí, díky čemuž mají čistý vzhled. Často jsou nízké, aby nepřekážely pod košilí a mají kožený decentní řemínek. U těchto hodinek není třeba trvat na tvrdém safírovém sklíčku, postačí i minerální.

K obleku bychom ihned vybrali značku Zeppelin. Jsou to hodinky kvalitně zpracované, elegantní a pokud budete vybírat z hodinek společenských, mají zpravidla nízký ciferník, který vám nebude pod košilí a sakem nijak překážet. 

spolecenske-hodinky

Sportovní hodinky

Sportovci, potápěči, adrenalinový nadšenci nebo horolezci? Tuto kategorii hodinek bychom mohli rozdělit ještě do dalších významných kategorií.

Máme pro vás i návod, jak sportovní hodinky vybrat.

Outdoorové hodinky

Outdoorové nebo chcete-li vojenské hodinky jsou zaměřené především na navigaci a mapování prostředí. Jsou typicky z odolných materiálů, včetně koženého či textilního řemínku. Ciferník je snadno čitelný s kontrastním zpracováním, aby byl dobře čitelný. Tento styl je univerzální a hodí se k tričku, bundě i uniformě.

Stihli jste se seznámit se značkou Traser H3? Jejich kolekce Tactical zahrnuje kořeny společnosti Traser s vysoce odolnými materiály, nekompromisní funkčností, robustním designem a výrazným vzhledem. Je to jednoznačně spolehlivý společník pro profesionály, dobrodruhy a průzkumníky.

Potápěčské hodinky

Jedná se o jedny z nejběžnějších stylů hodinek. Proslavil je například James Bond ve svých filmech. Jak už je z názvu jasné, potápky musí být odolné především vůči vodě. Pásek je zpravidla silikonový nebo ocelový a má zvlnění, aby se hodinky daly nosit i na neoprenu. Jedná se o všestranný doplněk, který lze kombinovat se sportovním a volnočasovým oblečením. Chybu neuděláte ani při kombinaci s oblekem – stejně jako James Bond.

Potápěčské hodinky značky Citizen jsou vysoce ceněné pro svou robustnost a spolehlivost v náročných podmínkách pod vodou. Jsou vybavené technologií Eco-Drive, která zajišťuje jejich napájení solární energií, což eliminuje potřebu výměny baterií. Jejich vynikající vodotěsnost, často až do hloubky 200 metrů, a jasně čitelné ciferníky s luminiscenčními prvky, zaručují snadnou orientaci i v temných vodách. 

Letecké hodinky

Jejich hlavní výhodou je vynikající čitelnost, odolné sklíčko a jednoduché ovládání. Většina těchto hodinek má chronograf, tedy stopky a hacking, který vám hodinky pomůže nařídit na sekundu přesně. Jejich vzhled je často ležérní a najdete v nich i sportovní rysy.

Letecké hodinky značky Zeppelin se vyznačují elegantním designem inspirovaným historickými vzducholoděmi a aviatikou, což jim dodává jedinečný retro vzhled. Mnoho modelů nabízí užitečné funkce pro piloty, jako jsou chronografy, ukazatele rezervy chodu a logaritmické pravítko pro výpočty během letu. 

Módní hodinky

Bestsellery mezi hodinkami jsou určitě módní hodinky, a to zejména u žen. Nepořizujeme si je kvůli funkcím nebo sportu, ale jako doplněk outfitu. Za každých okolností jsou trendy a co se týče množství barev, textur, zdobení, nemají konkurenci. Tyto hodinky jsou vždy něčím zajímavé.

Velikosti a hmotnost hodinek

Jedním z důležitých kritérií při výběru hodinek je jejich velikost. Na zápěstí by měly hodinky krásné sedět. Pokud máte malé zápěstí, velké hodinky vám pravděpodobně budou překážet, a naopak malé hodinky na velkém zápěstí mohou působit jako chybně vybraný model. Není to však pravidlem. Trend posledních let jsou velké hodinky, které upoutají pozornost.  

Mezi lehké hodinky řadíme hodinky do 80 gramů, střední mají rozmezí 80-160 gramů. Hodinky pro muže a zejména vodotěsné hodinky bývají zpravidla těžší.

Materiál a odolnost hodinek

Dalším důležitým parametrem je materiál sklíčka – minerální, safírové nebo plastové. Nejlevnější variantou je plast a jsou tak nejméně odolné. Minerální sklíčka jsou tvrdší a jsou u běžných hodinek nejpoužívanější variantou. Pokud s hodinkami nebudete pracovat, nemusíte se bát poškrábání. Safírové sklíčko je nejlepší možností, ale samozřejmě je také nejdražší. Jedná se o nejtvrdší sklíčko.

Mnoho materiálů naleznete také u řemínků. Vybírat můžete z kůže, plastu, silikonu, pryže, textilu nebo kovu. Silikon naleznete nejčastěji na sportovních modelech. Výhodou kožených řemínků je, že i přes počáteční ztuhlost se časem přizpůsobí vašemu zápěstí. Nicméně je nevhodné ho jakkoliv namáčet. Naopak kov je tradičním materiálem s širokou škálou použití a vysokou odolností.

Při běžném používání nepotřebujete nijak vodotěsné hodinky nebo případně pouze na mytí rukou či sprchování. Pokud s nimi ale plánujete plavat nebo se potápět, ověřte si, zda jsou na to hodinky uzpůsobené.

Zobrazení času na hodinkách

Analogové

Analogové hodinky zobrazují čas klasickým a nejoblíbenějším způsobem – ručičkami. V našem obchodě jde rozhodně o nejrozšířenější možnost.

Digitální

Digitální zobrazení času najdeme nejčastěji u sportovních hodinek. Jde o klasický displej, který zobrazuje čas formou číslic.

Pro koho hodinky vybíráte?

Hodinky by měly odrážet osobnost člověka. Zamyslete se nad jeho povahou, zálibami, prací i životním stylem. Jak vybrat hodinky pro ženu jsme si již do detailu představili v článku zde. U mužů se zamyslete se, jak bude obdarovaný hodinky využívat a poté se rozhodně pro jednu ze skupin výše – společenské hodinky, sportovní nebo módní.

Cena

Pořízení hodinek není každodenní záležitostí a průměrně k němu dochází jednou za pár let. Od nejlevnějších hodinek v řádu několika stovek si můžeme pořídit i hodinky za statisíce. Nejlepším způsobem pro vás může být zvolit zlatou střední cestu. Přece jen – hodinky si nekupujete každý týden, a tak se vyplatí investovat do hodinek, které budou vypadat pěkně a sloužit spolehlivě i řadu let. Zamyslete se, zda si kupujete trendovou záležitost nebo hodinky na celý život.

Japonské nebo švýcarské hodinky?

Švýcarské hodinky jsou vyhlášené a mají za sebou dlouhou tradici. Hodinky s označením „Swiss made“ jsou prestižní a jsou zárukou kvality. Japonské hodinky oproti tomu nabízí nejnovější funkce za příznivou cenu.

Nejznámějšími zástupci japonských značek jsou například Casio, Citizen nebo Seiko. Ze švýcarských například Tissot nebo Edox. Všechny tyto značky nabízí ve své cenové kategorii to nejlepší.

Rady k výběru hodinek od hodináře

1. Vybírejte z tradičních značek

Pokud budete preferovat tradiční hodinářské značky, určitě nešlápnete vedle. Můžete si být jisti, že výrobci, kteří se zaměřují pouze na výrobu hodinek a jsou na trhu již více jak 100 let, produkují kvalitní zboží. Samozřejmě to neznamená, že fashion značky jsou nekvalitní, ale nezaměřují se pouze na hodinky.

2. Zaměřte se na použité materiály

Nejlepší volbou je nerezová ocel, která dlouho vydrží a není tolik náchylná ke korozi. Pokud je možnost volby titanu, je ještě o něco lepší. Materiál je lehký a také antialergenní.

3. Podívejte se na váhu hodinek

Pokud vybíráte z ocelových hodinek, jednoduché pravidlo zní, že čím jsou hodinky těžší, tím jsou lepší. Konkrétní gramáže závisí na velikosti ciferníku, druhu řemínku a dalších parametrech. Pokud ale vybíráte z totožných hodinek, je to poměrně snadný ukazatel. Pokud jsou hodinky těžší, budou vyrobeny z poctivé oceli.

4. Sledujte detaily

U levnějších hodinek můžeme například narazit na namalované ciferníky, které však nemají žádnou funkci a jsou pouze „na okrasu“.