Jak vybrat sportovní hodinky?

Přestože se orientujeme hlavně na hodinky klasické, vybírat můžete i z kategorie sportovních hodinek, které jsou stále oblíbenější. Sportovní hodinky jsou v podstatě samostatnou kategorií hodinek, které si můžete pořídit. Oproti klasickým hodinkám se liší především množstvím funkcí, ze kterých lze vybírat. O něco složitější bývá i ujasnění si toho, co od hodinek očekáváte. Hned na začátku si tedy položte otázku, zda si chcete pořídit hodinky nebo doplněk k vašemu tréninkovému vybavení a zda reálně využijete všechny dostupné funkce.

Jako sportovec vím, jak důležité je mít při tréninku správné vybavení, a sportovní hodinky jsou jedním z klíčových prvků, které mohou zlepšit vaše sportovní výkony, motivaci a sledování pokroku. Dovolte mi tedy podrobně vysvětlit, proč byste měli zvážit pořízení sportovních hodinek, pokud se vážně věnujete sportu nebo chcete začít.

1. Přesné sledování fyzické aktivity

Sportovní hodinky nabízejí pokročilé funkce pro sledování vaší fyzické aktivity, jako je počet kroků, spálené kalorie, ušlá vzdálenost a mnoho dalšího. S těmito daty můžete lépe porozumět svému tělu a efektivněji plánovat své tréninkové sesie.

2. Monitorování zdravotních ukazatelů

Mnohé modely sportovních hodinek jsou vybaveny senzory, které měří srdeční tep, krevní tlak, hladinu kyslíku v krvi a dokonce i kvalitu spánku. Tyto informace vám mohou pomoci upravit intenzitu a dobu tréninku tak, aby byly co nejefektivnější a nejbezpečnější.

3. GPS sledování

Pro běžce, cyklisty a turisty jsou hodinky s GPS neocenitelným nástrojem. GPS funkce umožňuje sledovat vaši trasu, rychlost a nadmořskou výšku, což je ideální pro analýzu výkonu a plánování nových tras.

4. Voděodolnost a robustnost

Sportovní hodinky jsou navrženy tak, aby odolávaly extrémním podmínkám, včetně vody, prachu a nárazů. To znamená, že je můžete bez obav používat při plavání, triatlonu nebo horském běhu.

5. Tréninkové programy a cíle

Moderní sportovní hodinky nabízí vestavěné tréninkové programy pro různé typy aktivit, jako jsou běh, plavání, cyklistika nebo dokonce intervalový trénink. Tyto programy vám pomohou zůstat motivováni a dosahovat konkrétních fitness cílů.

6. Připojení k aplikacím a sociálním sítím

Sportovní hodinky se často synchronizují s mobilními aplikacemi, kde můžete sledovat svůj pokrok, sdílet úspěchy s přáteli nebo se zapojit do komunitních výzev, což může výrazně zvýšit vaši motivaci.

7. Stylový a funkční doplněk

Kromě praktických sportovních funkcí mohou sportovní hodinky sloužit i jako stylový doplněk, který se hodí k jakémukoli oblečení. Díky široké škále designů si můžete vybrat model, který nejlépe odpovídá vašemu osobnímu stylu.

Váš výběr se pravděpodobně zúží do 3 kategorií:

Smart hodinky, které mohou mít užší specifikaci přímo na vybraný sport. Digitální hodinky, které mají mnoho funkcí a jsou vysoce odolné anebo automatické či quartzové hodinky, které lze využít i na každodenní nošení a obsahují některé hodinářské funkce, které při sportu využijete. Nejčastějším důvodem pro pořízení sportovních hodinek je však monitorování pohybu. Tomu odpovídá jejich zpracování a výbava.

sportovni-hodinky-displeh

Provedení sportovních hodinek

Rozměry hodinek stejně jako u klasických hodinek mají velkou rozmanitost. Můžete si tedy vybrat model, který přesně sedne na vaše zápěstí a budete se s nimi cítit pohodlně. Hodinky by Vám neměly nijak překážet nebo vadit, právě proto, abyste se při sportu cítili pohodlně. Různé rozměry se kromě vzhledu mohou lišit také cenou či výdrží baterie a funkcemi. Dámské sportovní hodinky často mívají ženštější design, který umožňuje sladění s oblečením. Většinou zde nalezneme menší kulatý nebo čtvercový displej, rám z nerezové oceli a snadno vyměnitelný řemínek, který se dá v případě potřeby vyměnit za elegantnější kovový řemínek. Kromě sportovních funkcí dámské hodinky mohou mít funkci sledování menstruačního cyklu. Pánské sportovní hodinky bývají mohutnější a často i odolnější.

Velkým rozdílem oproti jiným hodinkám bývá především jejich odolnost – vůči zničení i vodě. S tím souvisí také hmotnost. Sportovní hodinky bývají jednoduše řečeno těžší než hodinky klasické. Vyšší hmotnosti nalezneme především u outdoorových hodinek. Odolnost bývá někdy označována splněním některých parametrů. Hodnotí se například odolnost vůči otřesům, vlhkosti, vodě či extrémním teplotám. Některé modely mají uvedeno, že splňují kupříkladu armádní standard odolnosti MIL-STD-810. Nejčastěji vyhledávanou informací je však splnění odolnosti vůči vodě. Ta je stejná jako u klasických hodinek. Tabulku vodotěsnosti naleznete v našem slovníku pojmů. Jednoduše řečeno, pro plavání ve vodě je potřeba, aby hodinky splňovaly alespoň 10 ATM.

Použitý materiál je různorodý. Chytré hodinky jsou často vyrobeny z polymeru, který je cenově dostupný a lehký. Mnozí však preferují spíše kovové materiály jako je hliník, nerezová ocel nebo titan. Řemínky mohou být kožené, kovové i látkové. Na sport je však nejvhodnější silikonový řemínek, který nesaje pot ani vodu a není tedy potřeba o něj po sportu speciálně pečovat. Sklíčko na hodinkách výrobce velmi často neuvádí. Dražší kousky jsou opatřeny kvalitním safírovým sklíčkem, které je velice odolné vůči poškrábání. U sportovních hodinek lze často nalepit také ochranné sklíčko, podobně jako například na displej telefonu.

Displej je samozřejmě nejvíce ovlivněn rozměrem hodinek. Vedle velikosti je ale potřeba se zaměřit také na kvalitu zobrazení, která je udávána v pixelech. Zde platí, že čím vyšší hodnota, tím lepší rozlišení. Některé displeje bývají dotykové a některé nikoliv. Je potřeba se zeptat, na jaký sport budete hodinky používat. Při sportu, kde jste ve velmi znečištěném prostředí, a navíc máte rukavice, pro vás budou vhodná spíše tlačítka než dotyk. Displeje rozdělujeme na 3 typy:

1. AMOLED displej – V současné době jsou hojně používány především kvůli jasným barvám a nízké spotřebě baterie. Cena je vyšší a nevýhodou je zejména čitelnost na slunci, která je limitována maximální svítivostí displeje.

2. LCD displej – Nejčastěji jsou používány u cenově dostupných hodinek díky nízké výrobní ceně a dlouhé životnosti. Nevýhodou je nižší kontrast a málo výrazné barvy.

3. Tranflektivní displej – Oblíbené u sportovců, kteří jsou neustále venku. Displej zobrazuje stále a čím více světla na něj dopadá, tím jsou čitelnější. Nevýhodou je však nutnost aktivovat podsvícení v tmavém prostředí a málo výrazné barvy.

Výdrž baterie se model od modelu liší. Stěžejní je způsob užívání hodinek a využívání zabudovaných funkcí. Některé funkce jsou náročnější na spotřebu energie než jiné. Výdrž baterie u hodinek by měla by součástí parametrů, které výrobce udává. Čím vyšší je výdrž baterie, tím dražší hodinky bývají. Větší výdrž baterie je stěžejní především pro celodenní aktivity.

Jaké funkce by měly sportovní hodinky mít?

Dalo by se říci, že všechny sportovní hodinky by měly obsahovat základní sportovní funkce jako jsou stopky, krokoměr, vzdálenost a kalorie. Následně pak obsahují režimy, které dokážou analyzovat konkrétní sporty. Jejich počet je u každého modelu rozdílný. Některé modely podporují 5 sportů a jiné i přes 100. Ještě, než si hodinky pořídíte, ověřte si, zda hodinky váš konkrétní sport podporují.

GPS a navigace

Sportovní hodinky, zejména smart watch jsou velice často vybavené funkcí sledování trasy a vzdálenosti během cvičení. Samozřejmě tuto funkci nejčastěji využijí běžci, cyklisti nebo turisti.

Stopky

Jednoznačně nejzákladnější sportovní funkcí jsou stopky. Využíváme je k měření času, měření rychlosti, doby tréninku nebo přestávek mezi tréninky a podobně. Nejpřesnější v tomto ohledu jsou quartz a smart hodinky.

Biometrické funkce

Smart hodinky velmi často měří srdeční frekvenci, která je při sportu důležitá. Díky tomuto údaji můžete sledovat spálené kalorie a plánovat si následující aktivity nebo optimalizovat svůj tréninkový plán. Některé hodinky mají tyto tréninkové plány dokonce zabudované.

Propojení s mobilním telefonem

Některé smart hodinky umožňují zobrazování notifikací z mobilního telefonu a synchronizaci s mobilními aplikacemi. V případě, že používáte některou tréninkovou aplikaci, informace o výkonu se do aplikace přenesou a zde je již můžete pohodlně analyzovat a plánovat další sportovní aktivity.

Sportovní funkce

V průběhu každého tréninku by měly chytré hodinky zobrazovat srdeční tep, tempo, celkovou dobu cvičení. Vy vyšší nadmořské výšce také měření okysličení krve nebo barometr. Výjimečně také teplotní senzory. Hodinky s pokročilejšími funkcemi mohou zobrazovat vaši zbývající energii a upravit tak aktuální tempo tréninku. Mohou nastavit také úsporný režim, který ponechá spuštěné potřebné funkce a ostatní vypne, aby došlo k úspoře baterie.

Po tréninku dochází k jeho zhodnocení. Kromě překonané vzdálenosti se nabízí profesionálnější funkce pro analýzu celkového výkonu. Hodinky jsou vybaveny například ukazatelem tréninkového efektu nebo počtem hodin, které jsou potřeba k úplné regeneraci.

Dalším užitečným nástrojem jsou dlouhodobé ukazatele. Ty vypovídají o stavu celkové kondice a zaměřují se na dlouhodobý efekt tréninku. Mohou nás varovat před úrazem, protože monitorují celkovou zátěž.

Jednorázová cvičení přijdou vhod zejména začátečníkům, ale zdaleka nejlepších výsledků dosáhneme systematickým tréninkem. Téměř všichni výrobci sportovních hodinek nabízí sestavení běžeckých plánů na míru konkrétnímu uživateli. Tyto plány se pak samozřejmě přizpůsobují dosahovaným výsledkům.

Výběr hodinek podle sportů

Hodinky pro běžce

Jak už bylo zmíněno, hodinky pro běžce by měly mít funkci měření vzdálenosti, tempa, GPS, srdeční frekvenci, analytiku tréninku a funkce různých běžeckých plánů. Důraz se klade na co nejnižší váhu. Nejpropracovanější tréninkové běžecké plány nalezneme u značky Garmin. Garmin dokáže vytvořit plán přímo na míru a obsahuje také edukační videa a články.

Hodinky pro cyklisty

V podstatě jde o podobné funkce jako u běžců. GPS navigace s výškovým profilem by měla být samozřejmostí. Vhodná je i navigace. Pro snazší sledování informací lze hodinky umístit také na řídítka.

Hodinky pro plavce

Důležitá je voděodolnost a sledování plaveckých aktivit jako je délka, tempo a styl, sledování srdeční frekvence a samozřejmě také analytika tréninku. Rozhodně zakupte hodinky se silikonovým řemínkem, který je do vody vhodný.

sportovni-hodinky-plavci

Hodinky pro fitness nadšence

Jedná se o hodinky, které vaši aktivitu sledují po celý den a jsou zaměřeny na zdravý životní styl. Hodinky sledují srdeční frekvenci včetně spálených kalorií v průběhu celého dne, krokoměr, přehled denní aktivity, sledování spánku a stresu a různé sportovní režimy pro různé typy aktivit.

Sportovní hodinky podle značek

Pořídit u nás můžete především sportovní hodinky značky Casio, které se pyšní množstvím funkcí. Nyní u nás najdete i značku Withings, která se zaměřila především na zdravotní funkce. Dalšími významnými značkami jsou hodinky Garmin, které lze u nás individuálně zakoupit, Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi nebo Amazfit. Casio nabízí digitální sportovní hodinky s velkou odolností. Jedná se především o řady Mudmaster, Frogman a G-Shock MT-G.

Klasické automatické nebo quartzové sportovní hodinky

U nás naleznete výběr především z klasických sportovních hodinek s analogovými ciferníky. Jejich výhodou je především dlouhá výdrž baterie. U automatických hodinek vám baterie při pohybu nedojde nikdy. U quartzových hodinek můžete počítat s výdrží v řádu roků. Tyto hodinky lze kromě sportovních aktivit nosit i na běžné každodenní nošení nebo do společnosti. Nejsou tedy tak specializované na konkrétní sporty. Mezi těmito hodinkami se však najdou i modely, které jsou na pomezí a mají Bluetooth konektivitu. Rozdělení hodinek je především následující:

Letecké hodinky

Jejich hlavní výhodou je vynikající čitelnost, odolné sklíčko a jednoduché ovládání. Většina těchto hodinek má chronograf, tedy stopky a hacking, který vám hodinky pomůže nařídit na sekundu přesně. Na lunetě jsou stupnice, s kterými můžete provést mnohé výpočty jako je změření rychlosti na konkrétní vzdálenost. V neposlední řadě bývají odolné, nemusíte se tedy bát „drsnějších“ sportů.

Potápěčské hodinky

Jak už je z názvu jasné, potápky musí být odolné především vůči vodě. Logicky musí být pěkně čitelné za jakýchkoliv světelných podmínek díky luminiscenci a musí být přesné. Díky otočné lunetě lze měřit doba ponoru a slouží k odměřování nutných časových pauz při hlubinném potápění. Pásek je zpravidla silikonový nebo ocelový a má zvlnění, aby se hodinky daly nosit i na neoprenu.

Outdoorové hodinky

Outdoorové nebo chcete-li vojenské hodinky jsou zaměřené především na navigaci a mapování prostředí. Ve funkcích by tedy neměl chybět kompas, výškoměr či barometr. Využijete je především při horolezectví, turistice, lovu nebo jiných náročných aktivitách.

Na co se při výběru sportovních hodinek zaměřit?

Možná jste již zjistili, že výběr sportovních hodinek není vůbec jednoduchý. Na co byste se tedy měli především zaměřit?

Technické parametry

Opravdu základní funkcí je akcelometr, který analyzuje váš pohyb při sportovní aktivitě. Sleduje, jak rychle a kam se pohybujete. Dále GPS, která umožní naplánovat Vaši trasu a měření tepové frekvence. Ta je stěžejní pro měření energetického výdaje. Měření tepové frekvence u sportovních hodinek je zajištěno nejčastěji fotoplytysmografií. Jde o zelené světlo, které jde přes vaše předloktí, kde záření interaguje s prochází krví. Intenzita detekovaného signálu se mění s různě rychlým průchodem krve.

Sportovní funkce

Jak jsme již zmínili, je na vás, jaké funkce od svých hodinek potřebujete ke své sportovní aktivitě. Základní typy sportovních hodinek obsahují monitoring spánku, výdej kalorií, krokoměr či uběhnutou vzdálenost. Pokročilejší modely sportovních hodinek mají navíc měření nadmořské výšky, měření tempa, hluku, EKG a podobně.

hodinky-sportovni-garmin

Cena

Čím více a lepší funkce, tím jde cena nahoru. Ty nejspolehlivější a nejnadupanější hodinky bychom tedy mezi nejlevnějšími modely nenašli. Cena se navíc odráží také v kvalitě materiálu pouzdra hodinek, řemínku, uživatelském prostředí, množství funkcí nebo značce. Porozhlédněte se i po novinkách. Dnes, více než kdy dříve platí, že pokrok nezastavíme. Každý rok vychází stovky nových modelů, které mohou již v ceně základních hodinek obsahovat funkce, které dříve měly pouze nejvyšší řady hodinek.

Přesnost

Dnes již existují nezávislé testy nejprodávanějších modelů sportovních hodinek, do kterých můžete nahlédnout a zjistit tak jejich spolehlivost a přesnost. Testy jsou často prováděny při určitých aktivitách, do kterých může zapadat i ta vaše. Pokud bychom měli zdůraznit ty nejpřesnější při běhu, jsou to hodinky od značky Apple nebo Garmin.

Výdrž baterie

Možná se to nemusí zpočátku zdát jako důležitý parametr, ale hodinky, které vám vydrží nabité sotva jeden den, vás po čase mohou začít obtěžovat. Není nic horšího než chtít začít trénink a zjistit, že máte vybité hodinky a je potřeba je dát nejdříve nabít. V tomto ohledu naopak Apple ztrácí, jelikož hodinky této značky vydrží sotva 2 dny. Naopak vyšší řada od Garmin může vydržet i týden.

Proč používat sportovní hodinky?

Sledování zdravotního stavu, plánování tréninku a široké možnosti parametrů nebo dokonce role osobního kouče, který vás upozorní na dlouhé sezení nebo na sníženou kvalitu spánku. K tomu všemu mohou sportovní hodinky sloužit. 

Hlavním důvodem jsou jejich funkce, kvůli kterým si je kupujeme. Shrneme si je tedy ještě jednou.

Sportovní hodinky mohou být neocenitelným nástrojem pro každého, kdo se věnuje sportu nebo chce zlepšit svou fyzickou kondici. Zde jsou klíčové funkce, které by měly kvalitní sportovní hodinky nabízet:

1. Sledování srdečního tepu

Měření srdečního tepu přímo na zápěstí nebo pomocí hrudního pásu poskytuje důležitá data pro optimalizaci tréninku a sledování zdravotního stavu.

2. GPS

Integrovaná GPS je nezbytná pro přesné měření vzdálenosti a rychlosti, ať už jde o běh, jízdu na kole nebo jakoukoli jinou aktivitu v přírodě.

3. Vodotěsnost

Pro plavce nebo triatlonisty je nezbytné, aby byly hodinky odolné vůči vodě. Vodotěsnost umožňuje uživatelům monitorovat svůj výkon i ve vodě.

4. Monitorování spánku

Kvalitní spánek je klíčový pro regeneraci a celkové zdraví. Funkce monitorování spánku pomáhá uživatelům sledovat délku a kvalitu svého spánku.

5. Krokoměr a sledování aktivit

Tato základní funkce počítá kroky a měří celkovou aktivitu během dne, což pomáhá uživatelům dosáhnout jejich denních cílů pohybu.

6. Multisportovní režimy

Pro sportovce, kteří se věnují různým aktivitám, je užitečné, když hodinky nabízejí režimy pro různé sporty, jako jsou běh, cyklistika, plavání, golf, lyžování a další.

7. Barometrický výškoměr

Tato funkce je ideální pro turisty a horolezce, protože měří nadmořskou výšku a pomáhá sledovat výstupy a sestupy.

8. Varování a upozornění

Inteligentní upozornění na příchozí hovory, zprávy a notifikace z aplikací, stejně jako varování při vysokém nebo nízkém tepu, nebo neobvyklé činnosti.

9. Tréninkové asistenty a plány

Pokročilé funkce, které nabízí tréninkové plány, vedení během cvičení a analýzu po tréninku, což pomáhá sportovcům dosahovat konkrétních cílů.

10. Dlouhá výdrž baterie

Pro dlouhodobé sledování je zásadní mít hodinky s dlouhou výdrží baterie, zejména pro ultramaratonce a dlouhé expedice.

11. Kompatibilita s aplikacemi

Možnost synchronizace dat s oblíbenými fitness a zdravotními aplikacemi poskytuje uživatelům rozšířený přístup k analýze a sdílení dat.

12. Dotykový displej a snadné ovládání

Intuitivní ovládání a kvalitní displej zlepšují celkový uživatelský zážitek, což je zásadní pro pohodlné používání hodinek během různých aktivit.

Jaký je rozdíl mezi sportovními hodinkami a sporttestery?

Narážíte na obě označení? A nemůžete si vybrat? Rozdíl je jednoznačný, přestože v některých obchodech obě kategorie hází do stejného pytle. Sporttestery jsou předchůdci sportovních hodinek. Umí měřit srdeční frekvenci, čas, kalorie a další základní parametry. Slouží jednoduše k nasazení hrudního pásu, nasazení sporttesteru na ruku a vyběhnutí. Nemají žádné pokročilé funkce jako GPS nebo barevný displej. Díky své jednoduchosti mají však snadné ovládání, jsou nenáročné a baterie vydrží velmi dlouho. Další výhodou je samozřejmě velmi příznivá cena.

Máte tyto funkce u svých sportovních hodinek?

Klasické funkce sportovních hodinek jsme si již představili. Pojďme se ale podívat na funkce, o kterých jste možná ještě neslyšeli.

  • RealTime Stamina

Tuto funkci mají hodinky značky Garmin. Stamina v reálném čase vás pomůže nasměrovat k nejlepšímu možnému výkonu a umožní vám bez obav posouvat své limity. Získáte kontext pro interpretaci signálů, které vám vysílá vaše tělo, a zároveň důležité informace. Odhad zbývajícího času a vzdálenosti do vyčerpání vám ukáže, co můžete při současném úsilí od své zbývající staminy očekávat.

  • Nadmořská výška

Speciální senzor, který sleduje nadmořskou výšku, ve které se právě nacházíte. Funkce je určená především pro outdoorové aktivity a turistiku.

  • Hluk

Některé hodinky v sobě mají zabudovaný mikrofon, který měří aktuální hladinu hluku. Pokud se dostanete nad standardní limity, hodinky vás na to upozorní.

  • Příliv a odliv

Plavci jistě ocení funkci sledování přílivu a odlivu. Milujete plavání, plutí na plachetnici nebo surfování? Hodinky vám vypočítají, kdy nastane příliv a odliv a vy se tak můžete připravit na změnu hloubky vody.

  • Lodní funkce a mapy sportovních středisek

Některé nové modely v sobě mají zabudované mapy lyžařských sjezdovek nebo golfových hřišť. Výjimkou nejsou ani lodní funkce, které vás dokáží varovat v kritických situacích.

Závěr ke sportovním hodinkám

Výběr sportovních hodinek vypadá opravdu jako věda. Tato kategorie hodinek je velmi široká a může být opravdu těžké se zorientovat ve všech parametrech a funkcích. Vždy se zaměřte na to, k jakému účelu a sportu budete hodinky používat a výběr se vám jistě zúží.

Sportovní hodinky se staly nedílnou součástí vybavení každého, kdo se vážně věnuje sportu nebo chce o své aktivitě získat hlubší přehled. Díky široké škále funkcí, od přesného měření srdečního tepu, GPS sledování, až po analýzu spánku a personalizované tréninkové programy, nabízejí tato chytrá zařízení komplexní nástroje pro zlepšení fyzické kondice a dosažení sportovních cílů.

Investice do kvalitních sportovních hodinek je investicí do vašeho zdraví a výkonu. Ať už jste nadšený amatér nebo profesionál, tyto hodinky vám umožní sledovat každý aspekt vašeho tréninku, motivovat vás k dosažení nových výšin a poskytnout vám cenné informace, které vám pomohou zůstat ve formě a zdraví. V dnešní době, kdy je technologie stále dostupnější a inovativnější, jsou sportovní hodinky skutečně nezbytným pomocníkem pro každého, kdo si cení svého zdraví a chce svůj čas a úsilí využít co nejefektivněji.